Resepi aku




bahan2: 20kpg         biskut marie(kisar halus)
80gm           butter(cairkn)
-gaulkn biskut dgn butter dn isi dlm loyang tekan2 biskut biar mampat
dn simpan dlm petisejuk

bahan2 kek:250gm           creamcheese(suhu bilik)
50gm            gula castor
3bj            kuning telur
30gm           tepung jagung
2sdu              yogourt
1sdu            jus lemon
1/2sdu             esen vanila

bahan2 merique: 
3bj       putih telur
3ogm        gula castor
1/2sdu         krim of tartar
(pukul hingga brtanduk)

cara2-giskan loyang(min guna yg loose)
-pukul creamcheese hingga kembang dn masuk kuning telur 1/1
-kemudia masuk esen,yogort,tepung jagung dn jus lemon pukul sebati
tuang bhn merique yg dh di putar td ke dlm adunan cheese gaul rata
-kemudian isi adunan ke dlm loyang biskut bakar cara steambake 170c
1jam api bawah dh 10mnt lg api atas bawah

                                                                                                

                                                                                                             
kek alunan kasih




bahan2:250gm(sebuku)  butter
      :1cwn           gula castor(min guna 1/2cwn je)
      :5bj            telur
      :1cwn           susu cair
      :1sk            esen vanila
      :2 1/2cwn       tepung gandum(ayak)
      :1sk            baking powder(ayak)
      :pewarna
      :serbk koko


cara2-panaskn oven 160c,griskn loyang 8" alas kn kertas minyak
     -pukul butter dn gula hingga kembang dn brkrim
     -masukkn telur satu persatu sambil putar hingga rata
     -masuk tepung sikit2 dlm adunan selang seli dgn susu putar 
      lg hingga sebati
     -bahagi adunan kpd beberapa bahagian untuk warna
     -kemudian masukkn adunan pertama dlm loyang dn ratakn
      tabur serbuk koko atas adunan pertama kemudian buat yg sama
      pd adunan yg seterusnya.ratakn setiap adunan.
     -bakar 45mnt atau hingga masak.   










kek karamel














bahan2:A
      2/3sdu bsr gula pasir di tabur dlm loyang dn di masak api
      kecil biar gula cair dn perang kemudian tutup api serta
      alihkan loyang dn biar air gula td mengeras(masa ni akan
      bunyi air gula pecah)biar kn aje ye...


bahan2:B(bahagian karamel)
      1/2 tin       susu cair
      70gm          gula castor(min guna 50gm)
      1/2sk         esen vanila
      3bj           kuning telur


bahan2:C(lapisan kek)
        140gm        tepung gandum(ayak)
        1sk          baking powder(ayak)
       *50gm         gula castor(min blend je gula pasir hehe)
       *3bj          kuning telur
       *45ml         minyak masak(min guna mnyk jagung)
       *135ml        air biasa


bahan2:D(merique)
       6bj          putih telur
       5ogm         gula castor
       1sk          krim of tartar


cara2-kacau sume bhn2 B,prlahan je jgn sampai buih ye sb tak jadi 
      lak karamelnye tu
     -kemudian masukkn bhn B ke dlm loyang yg brisi gula 
      hangus td
     -pukul bhn C yg brtanda* hingga naik 2x ganda
     -masukkn tepung dn baking gaul rata(masa ni slow kn speed)
     -pukul bhn D hingga kembang jd merique(putar hingga 
      trbalik kn mangkuk telur x jatuh)
     -campurkn bhn C pd D gaul kaup balik
     -bahagi adunan untuk warna pilihan korang ye
     -masukkn dlm loyang td selang seli dgn warna cara tindih
     -bakar 1jam 160 30mnt api bwh selebihnye api atas bawah
      dah masak sejukkn bru trbalikkn k,simpan dlm peti sejuk
      memang sodap....hehe...
     -bakar cara kaedah steambake mcm gambar d bawah...
                
       




















ni lh kaedah steambake...
kek ni memang naik gebu
tp bila sejuk kek akan
menurun sikit ye...




nyum..nyum...
selamat mencuba ye...














roti bai

bahan2:500gm     tepung roti/tpg gandum
      :1paket    mauripan
      :2sdu      gula pasir
      :1/2sdu    garam
      :3sdu      majerin
      :2sdu      susu tepung
      :1 1/2cwn  air suam(ikut kelembutan doh)
      :2sdu      shortening


cara2
-gaul tepung dn mauripan,garam,gula dn susu tepung hingga sebati
-masukkan air dn gaul,masuk kn majerin gaul lg hingga jd doh
-stelah jd doh tutup kn doh bair menjadi kembang skali ganda
-tumbuk doh biar angin keluar dn uli dn bulat2 kn tepung dn susun    
 dlm loyang,biar doh naik skali ganda lg baru bole bakar dlm 
  30mnt atau sehingga masak pd suhu 160cel
-klu nk warna roti cantik,sapu doh dgn kuning telur d campur susu  
 cair 1sudu dn sapu atas roti sbelum d bakar..
   selamat mncuba...selamat beramal..hehehe...














APAM DOT2/BLOSSOM
~~~~~~~~~~~~~~~~~


BAHAN2:
3bj        telur(A)
150ml      susu segar/cair/santan
170gm      gula halus(bole tmbh jika nk manis lg)
275gm      tepung gandum
3sdu teh   baking powder
1sdu kecil ovellete
(warna dan paste ikut suka lh ye)


CARA2:
-pukul gula n ovellete hingga kembang n gebu
-setelah putih gebu naik 2x ganda msuk kn tepung dn susu 
 selang seli hingga habis...
-asing kn adunan ikut warna dn rasa yg di sukai
-isi sepruh adunan dlm cup kemudian masuk kn inti nye
 kmdn msuk kn lg adunan hingga penuh papercup td..
 buat kn dot2 kukus 7-10mnt api sederhana...
slmt mncuba ye....


^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^




CHESSE TART N TORT
~~~~~~~~~~~~~~~~~~





















BAHAN2 SHELL: 
(kulit tart) 


250gm(sebuku)          butter
70gm                   gula castor
350gm                  tepung gandum
1bj                    telur
1/2sudu                esen vanila


-masukkan tepung uli hingga jadi doh
-canaikan dn masuk dalam acuan tart
-bakar suhu 180* selama 15mnt atau keperangan
-biarkan kulit tart sejuk


BAHAN2 CHESSE:


250gm                krim cheese
50gm                 gula castor
1bj                  telur
1/2sdu               perisa lemon


CARA2:
-pukul semua bahan2 hingga kembang dan sebati
-isi apa2 filling kedalam kulit tart trlebih dahulu
-kemudian isikan pula krim cheese yg dah di putar tadi
-bakar suhu 150* selama 5mnt
-jgn bakar terlalu lama nanti chesee akan merekah
 cukup sekiranya chesse tak melekat di jari


^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^




KEK ALUNAN MESRA
~~~~~~~~~~~~~~~~




BAHAN2:140gm          tepung gandum
KEK   :1sk            baking powderm
      :50gm           gula castor*
      :135ml          air biasa*
      :45ml           minyak masak*
      :3bj            kuning telur*
      
BAHAN   :6bj          putih telur
MERIQUE :1sk          cream of tartar
        :50gm         gula castor




CARA:
-pukul bahan kek yg brtanda* hingga naik 2kali ganda
-masukkan tepung dan baking powder gaul sebati
-pukul bahan merique hingga kembang dan brtanduk
 (jika terbalik kn mangkuk bahan tak jatuh)
-kemudian masuk kn bhn merique td dlm adunan kek dn gaul kaup 
  balik gunakn spatula atau senduk kayu.
-bahagi adunan untuk warna mengikut suka korang
-masuk adunan selang seli ikut warna
-bakar suhu 160-180 selama 1jam


 p/s:  jika hendak pukul merique pastikan mangkuk mixer 
       kering dn bebas dr air serta putih telur x brcmpur dgn                 
        kuning telur walau setitik pn ye.
        min bakar kek ni cara doble boiler makin lembut kek ni
       30mnt prtm guna api bwh dn 30mnt yg lbih guna api
        atas bwh...
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^




kek choccolate moist
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~










BAHAN A:1/2cwn          gula pasir
       :1cwn            serbuk koko
       :1cwn            susu cair/UHT CHOC
       :1cwn            susu pekat
       :1cwn            minyak jagung/mnyk masak pn bole
        (gaul sume bhn d atas dn masak atas api prlahan)
        *bila bhn dh sebati rehatkn ketepi..




BAHAN B:1cwn            tepung gandum/superfine
       :1sdu kecil      soda bikarbonat(sdu kfc)
       :1sdu kecil      baking powder
        *sume bhn ni d ayak dahulu


BAHAN C:4bj             telur(blender je)
      
CARA2:
-satukn bhn B dn C ke dlm A cara selang seli gaul guna  
 spatula/senduk kayu,dh sebati isi dlm loyang yg d sapu mnyk
 dn kukus 45mnt atau hingga masak.cucuk dgn lidi sekiranya x 
 mlekat kek dh msk ler tu hehe...
 loyang kne pns kn dlu tau dlm kukus tu...
 renung2 kn..slmt mncuba hihi..          


^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
  puteri ayu 
~~~~~~~~~~















warna boleh request




BAHAN2:5bj       telur
      :200gm     tepung
      :1/2sk     baking powder
      :250ml     santan
      :150gm     gula castor/kisar je gula pasir tu
      :2s/b      paste pandan/x ltk pn xpe tp x sdp
      :pewarna   ikut korang
      :2sk       ovellete
      :kelapa putih(gaul n garam n tpung ubi skit)
      
CARA2:
-pukul telur,ovellete n gula hingga kembang n gebu
-kemudian masuk santan selang seli dgn tepung n baking
-gaul rata masukkn paste pandan n warna
-sapu minyak pd acuan
-letak kelapa bahagian bwh acuan dn isi adunan 
-kukus 5mnt atau sehingga masak