bahan2: 20kpg biskut marie(kisar halus)
80gm butter(cairkn)
-gaulkn biskut dgn butter dn isi dlm loyang tekan2 biskut biar mampat
dn simpan dlm petisejuk
bahan2 kek:250gm creamcheese(suhu bilik)
50gm gula castor
3bj kuning telur
30gm tepung jagung
2sdu yogourt
1sdu jus lemon
1/2sdu esen vanila
bahan2 merique:
3bj putih telur
3ogm gula castor
1/2sdu krim of tartar
(pukul hingga brtanduk)
cara2-giskan loyang(min guna yg loose)
-pukul creamcheese hingga kembang dn masuk kuning telur 1/1
-kemudia masuk esen,yogort,tepung jagung dn jus lemon pukul sebati
tuang bhn merique yg dh di putar td ke dlm adunan cheese gaul rata
-kemudian isi adunan ke dlm loyang biskut bakar cara steambake 170c
1jam api bawah dh 10mnt lg api atas bawah
kek alunan kasih
bahan2:250gm(sebuku) butter
:1cwn gula castor(min guna 1/2cwn je)
:5bj telur
:1cwn susu cair
:1sk esen vanila
:2 1/2cwn tepung gandum(ayak)
:1sk baking powder(ayak)
:pewarna
:serbk koko
cara2-panaskn oven 160c,griskn loyang 8" alas kn kertas minyak
-pukul butter dn gula hingga kembang dn brkrim
-masukkn telur satu persatu sambil putar hingga rata
-masuk tepung sikit2 dlm adunan selang seli dgn susu putar
lg hingga sebati
-bahagi adunan kpd beberapa bahagian untuk warna
-kemudian masukkn adunan pertama dlm loyang dn ratakn
tabur serbuk koko atas adunan pertama kemudian buat yg sama
pd adunan yg seterusnya.ratakn setiap adunan.
-bakar 45mnt atau hingga masak.
kek karamel
bahan2:A
2/3sdu bsr gula pasir di tabur dlm loyang dn di masak api
kecil biar gula cair dn perang kemudian tutup api serta
alihkan loyang dn biar air gula td mengeras(masa ni akan
bunyi air gula pecah)biar kn aje ye...
bahan2:B(bahagian karamel)
1/2 tin susu cair
70gm gula castor(min guna 50gm)
1/2sk esen vanila
3bj kuning telur
bahan2:C(lapisan kek)
140gm tepung gandum(ayak)
1sk baking powder(ayak)
*50gm gula castor(min blend je gula pasir hehe)
*3bj kuning telur
*45ml minyak masak(min guna mnyk jagung)
*135ml air biasa
bahan2:D(merique)
6bj putih telur
5ogm gula castor
1sk krim of tartar
cara2-kacau sume bhn2 B,prlahan je jgn sampai buih ye sb tak jadi
lak karamelnye tu
-kemudian masukkn bhn B ke dlm loyang yg brisi gula
hangus td
-pukul bhn C yg brtanda* hingga naik 2x ganda
-masukkn tepung dn baking gaul rata(masa ni slow kn speed)
-pukul bhn D hingga kembang jd merique(putar hingga
trbalik kn mangkuk telur x jatuh)
-campurkn bhn C pd D gaul kaup balik
-bahagi adunan untuk warna pilihan korang ye
-masukkn dlm loyang td selang seli dgn warna cara tindih
-bakar 1jam 160 30mnt api bwh selebihnye api atas bawah
dah masak sejukkn bru trbalikkn k,simpan dlm peti sejuk
memang sodap....hehe...
-bakar cara kaedah steambake mcm gambar d bawah...

ni lh kaedah steambake...
kek ni memang naik gebu
tp bila sejuk kek akan
menurun sikit ye...

selamat mencuba ye...
roti bai
:1paket mauripan
:2sdu gula pasir
:1/2sdu garam
:3sdu majerin
:2sdu susu tepung
:1 1/2cwn air suam(ikut kelembutan doh)
:2sdu shortening
cara2
-gaul tepung dn mauripan,garam,gula dn susu tepung hingga sebati
-masukkan air dn gaul,masuk kn majerin gaul lg hingga jd doh
-stelah jd doh tutup kn doh bair menjadi kembang skali ganda
-tumbuk doh biar angin keluar dn uli dn bulat2 kn tepung dn susun
dlm loyang,biar doh naik skali ganda lg baru bole bakar dlm
30mnt atau sehingga masak pd suhu 160cel
-klu nk warna roti cantik,sapu doh dgn kuning telur d campur susu
cair 1sudu dn sapu atas roti sbelum d bakar..
selamat mncuba...selamat beramal..hehehe...
APAM DOT2/BLOSSOM
~~~~~~~~~~~~~~~~~
BAHAN2:
3bj telur(A)
150ml susu segar/cair/santan
170gm gula halus(bole tmbh jika nk manis lg)
275gm tepung gandum
3sdu teh baking powder
1sdu kecil ovellete
(warna dan paste ikut suka lh ye)
CARA2:
-pukul gula n ovellete hingga kembang n gebu
-setelah putih gebu naik 2x ganda msuk kn tepung dn susu
selang seli hingga habis...
-asing kn adunan ikut warna dn rasa yg di sukai
-isi sepruh adunan dlm cup kemudian masuk kn inti nye
kmdn msuk kn lg adunan hingga penuh papercup td..
buat kn dot2 kukus 7-10mnt api sederhana...
slmt mncuba ye....
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
CHESSE TART N TORT
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
BAHAN2 SHELL:
(kulit tart)
250gm(sebuku) butter
70gm gula castor
350gm tepung gandum
1bj telur
1/2sudu esen vanila
-masukkan tepung uli hingga jadi doh
-canaikan dn masuk dalam acuan tart
-bakar suhu 180* selama 15mnt atau keperangan
-biarkan kulit tart sejuk
BAHAN2 CHESSE:
250gm krim cheese
50gm gula castor
1bj telur
1/2sdu perisa lemon
CARA2:
-pukul semua bahan2 hingga kembang dan sebati
-isi apa2 filling kedalam kulit tart trlebih dahulu
-kemudian isikan pula krim cheese yg dah di putar tadi
-bakar suhu 150* selama 5mnt
-jgn bakar terlalu lama nanti chesee akan merekah
cukup sekiranya chesse tak melekat di jari
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
KEK ALUNAN MESRA
~~~~~~~~~~~~~~~~
BAHAN2:140gm tepung gandum
KEK :1sk baking powderm
:50gm gula castor*
:135ml air biasa*
:45ml minyak masak*
:3bj kuning telur*
BAHAN :6bj putih telur
MERIQUE :1sk cream of tartar
:50gm gula castor
CARA:
-pukul bahan kek yg brtanda* hingga naik 2kali ganda
-masukkan tepung dan baking powder gaul sebati
-pukul bahan merique hingga kembang dan brtanduk
(jika terbalik kn mangkuk bahan tak jatuh)
-kemudian masuk kn bhn merique td dlm adunan kek dn gaul kaup
balik gunakn spatula atau senduk kayu.
-bahagi adunan untuk warna mengikut suka korang
-masuk adunan selang seli ikut warna
-bakar suhu 160-180 selama 1jam
p/s: jika hendak pukul merique pastikan mangkuk mixer
kering dn bebas dr air serta putih telur x brcmpur dgn
kuning telur walau setitik pn ye.
min bakar kek ni cara doble boiler makin lembut kek ni
30mnt prtm guna api bwh dn 30mnt yg lbih guna api
atas bwh...
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
kek choccolate moist
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
BAHAN A:1/2cwn gula pasir
:1cwn serbuk koko
:1cwn susu cair/UHT CHOC
:1cwn susu pekat
:1cwn minyak jagung/mnyk masak pn bole
(gaul sume bhn d atas dn masak atas api prlahan)
*bila bhn dh sebati rehatkn ketepi..
BAHAN B:1cwn tepung gandum/superfine
:1sdu kecil soda bikarbonat(sdu kfc)
:1sdu kecil baking powder
*sume bhn ni d ayak dahulu
BAHAN C:4bj telur(blender je)
CARA2:
-satukn bhn B dn C ke dlm A cara selang seli gaul guna
spatula/senduk kayu,dh sebati isi dlm loyang yg d sapu mnyk
dn kukus 45mnt atau hingga masak.cucuk dgn lidi sekiranya x
mlekat kek dh msk ler tu hehe...
loyang kne pns kn dlu tau dlm kukus tu...
renung2 kn..slmt mncuba hihi..
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
puteri ayu
~~~~~~~~~~
warna boleh request
BAHAN2:5bj telur
:200gm tepung
:1/2sk baking powder
:250ml santan
:150gm gula castor/kisar je gula pasir tu
:2s/b paste pandan/x ltk pn xpe tp x sdp
:pewarna ikut korang
:2sk ovellete
:kelapa putih(gaul n garam n tpung ubi skit)
CARA2:
-pukul telur,ovellete n gula hingga kembang n gebu
-kemudian masuk santan selang seli dgn tepung n baking
-gaul rata masukkn paste pandan n warna
-sapu minyak pd acuan
-letak kelapa bahagian bwh acuan dn isi adunan
-kukus 5mnt atau sehingga masak