Wednesday 8 February 2012

pau

pau kari ayam kentang




bahan2 tepung:
500gm            tepung pau/tepung hongkong/tepung gandum*
1sk                   garam*
2sb                   gula*
1paket             mauripan segera*
250ml             air suam
2sb                   shorterning


cara2:
-satukan bahan kering yg brtanda* gaul sebati
-masukkan air sikit2 serta masukkn shortening
-uli hingga jd doh dn perap 1/2jam
-setelah doh naik tumbuk doh supaya angin dlm tu keluar
-uli doh kecil2 dn masukkan inti dn bulat2 kn
-biar doh naik skali ganda kukus 10-15mnt,
-jgn lupe alaskan kertas minyak di bawah pau tu 
-susun doh jgn rapat kerana doh akan mengembang
-biar air kukusan betul2 didih baru masukkan kuih ye




bahan inti:
2 kerat        isi ayam(potong dadu)
3bj               kentang(potong dadu)
4bj               bawang kecil*
3ulas           bawang putih*
3sb              serbuk kari
1sk              garam
1sk              gula
2sb             kerisek
2cwn          air
sedikit daun bawang(potong halus)


cara2:
-tumis bahan brtanda* hingga naik bau
-masukkan isi ayam dn kentang gaul sebati
-masukkan serbuk kari,garam,gula dn air tutup kuali masak api kecil hingga kentang empuk
-akhir sekali masukkan  kerisek gaul biar 3mnt masukkan daun bawang dn tutup api biar inti sejuk
-kalau tumisan jd kering boleh tambah air 






p/s:min masak tak guna serbuk perasa(ajinomoto)





















No comments:

Post a Comment